ANA SAYFA 
 KTFF 
 MİLLİ TAKIMLAR 
 LİGLER 
 KUPALAR 
 BİLGİ BANKASI 
4.Hakem, Sakatlıklar ve Teknik Alanların Kontrolüne İlişkin Hakemlere Talimat 31/01/2013
4.Hakem, Sakatlıklar ve Teknik Alanların Kontrolüne İlişkin Hakemlere Talimat
KTFF Merkez Hakem Kurulu, 4.Hakem, Oyuncu Sakatlıkları ve Teknik Alanların Kontrolüne İlişkin Hakemlere Talimat verildi. 

24- 26 Ocak tarihlerinde, Girne Malpas Hotel’de düzenlenen MHK Hakem- Gözlemci Eğitim Ara Kampında, Merkez Hakem Kurulu, oyuncu sakatlıkları, teknik alanların yönetilmesi ve dördüncü hakemden daha fazla yararlanılabilmesi amacıyla hakemlere bazı talimatlar verdi. 
Merkez Hakem Kurulu'nun konuya ilişkin yaptığı açıklama şöyle:

İlk devre oynanan bazı müsabakalarda dördüncü hakemlerin, hakemlere yeterince yardımda bulunamadıkları görülmektedir. Oyun kurallarında yapılan değişiklik ve UEFA'nın son talimatları doğrultusunda dördüncü hakemin, oyunun her anında ve oyun alanındaki (özellikle topsuz alanlardaki ihlaller ile çizgi yanındaki fauller ve kartlık hareketler) gelişmelerle ilgili hakeme yardım etmesi gerekmektedir. Ancak ülkemizde dördüncü hakemler; kulübeler ve teknik sorumlularla uğraşmaktan, oyun alanındaki gelişmelere motive olamamakta, konsantrasyon ve algı kaybı yaşayarak yardım konusunda yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle hakemlere aşağıdaki talimatlar verilmiş ve uygulanması konusunda titiz davranmaları belirtilmiştir:

1. Hakem oyunu durdurmak için tek sorumlu olan kişidir. Sakatlık pozisyonlarında oyuncuların, topu oyun dışına çıkarmak konusunda teşvik edilmemesi gerekir.
2. Teknik alandakilerden herhangi birisi hakemin kararına itiraz etmek ya da verdiği kararı protesto etmek amacıyla taç çizgilerinden oyun alanına girerse, hakem tarafından oyun alanından çıkarılacaktır. Bu teknik alanda bulunan herkes için geçerlidir.
3. Teknik alandakilerden herhangi birisi, hakemin kararına itiraz etmek ya da verdiği kararı protesto etmek amacıyla oyun alanına veya çevresine herhangi bir şey fırlatırsa (su şişesi, ceket, şapka vs.) hakem tarafından oyun alanından çıkarılacaktır. Burada altı çizilmesi gereken unsur, protestonun hakem kararına yönelik olmasıdır.
4. Bir teknik direktör ya da diğer görevliler, abartılı ve agresif bir biçimde hakem kararına itiraz eder ya da verilen kararı protesto ederse herhangi bir uyarı yapmaya gerek duymaksızın oyun alanından çıkartılacaktır.
5. Teknik alanının ihlal edilmesi sürecinde, ihlali yapan kişiye önce özel bir uyarıda bulunulacak, ikincisinde genel uyarıda bulunulacak, kişi teknik alan ihlaline devam ediyorsa oyun alanından çıkarılacaktır. 
6. Teknik direktör ve teknik alanda bulunanlar, sorumlu davranışlar içinde bulunmalıdır.

Sadık ÖZBİLGEHAN
MHK Başkanı


Kaynak: KTFF
Diğer Haberler :
Trabzonspor yönetimi Duvarcı ve Ekmekçi'yi ağırladı
Kıbrıs Barış Kupası’nın 50. Yılı sebebiyle resepsiyon düzenlendi
Sertoğlu BTM 2.Lig maçlarına 15 Temmuz itibariyle devam edileceğini duyurdu
U12 Ligi için başvurular başladı
2025-2026 Futbol Sezonu hakem klasmanları açıklandı
Site İçi Arama

KTFF Kurullar
Yönetim Kurulu
Merkez Hakem Kurulu
Tahkim Kurulu
Disiplin Kurulu
Bölge Terfi Müsabakaları (BTM) Ligi Kurulu
Etik Kurulu
Uyuşmazlık Çözüm Kurulu
Eğitim-Üst Kurulu
Sağlık Kurulu
KTFF Teşkilatı